Teázás

Teakészítés élvezettel

Milyen teát szeretne készíteni, válasszon:
Élvezeti teát (fekete, zöld)
Gyógynövényből gyógyteát (főzés, forrázás, áztatás, saját gyűjtés)

Legjobb, ha mindenki saját maga tapasztalja ki, mi a legmegfelelőbb számára, és az adott alkalomhoz mi illik a legjobban.

1. Élvezeti teák (fekete, zöld):

A tea minőségét több tényező határozza meg. A cserje fajtája, a levelek fejlettsége, a feldolgozás módja, a tea származási helye, és amit mi, a vásárlás után befolyásolni tudunk: az elkészítés és az ízesítés módja. Minél tovább áztatjuk a teát, annál magasabb lesz a koffeintartalma. Viszont a túlázott tea élvezhetetlen. (Javasolt a 0,5-5 perces áztatás, egyéni ízléstől függően.)
Érdemes néha különböző, nem filteres teát is kipróbálni. A filterekbe kerülő tea nagy része nem mindig a legjobb minőségű, zúzott típusú teát tartalmaz, hogy gyorsabban kioldódjon. Vegyük tehát a kannát meg a csészét, és a forrázásnál következő módszerek közül válogathatunk:

Módszerek teakészítéshez:

Ízesítési lehetőségek, egyéni ízlés függvényében: ízesítés nélkül, különböző cukrok, citrom, méz, tej, tejszín, édesítőszer, és ezek kombinációja.

Általános tanácsok: A teát hűvös, száraz, sötét helyen, teafajtánként külön; kávétól, fűszerektől távol tároljuk.

A jeges teákról se feledkezzünk meg – különösen kánikulában.

Az oldal elejére2. Gyógyteák, gyógynövények:

Gyógynövénytár

Manapság, amikor egészségtelen életmódunk betegségeket és azok lehetőségeit rejti magában, vissza – visszatérünk a gyógynövényekhez, a mellékhatások nélküli fitoterápia alkalmazásával. A jó minőségű gyógynövényeket: levél, virág, szár, gyökér, kéreg, bogyó, héj, mag formájában hozzák forgalomba. A gyógyteák esetében sokkal több esetben kell segédeszközhöz folyamodnunk, mivel számtalan fajtája közül csak a legkeresettebbeket filterezik a gyártók. Itt is igaz, hogy a filterezett teák általában gyengébb minőségű, zúzott típusú teát tartalmaznak, hogy azok gyorsabban kioldódjanak. Számos szakkönyv és szakember tanácsai alapján, legjobb, ha mindenki saját maga tapasztalja ki, mi a legmegfelelőbb számára.

A gyógyteák belsőleg (ivókúra formájában) és külsőleg (borogatások, inhalálások, lemosások, bedörzsölések, öblögetések, pakolások, fürdőadalékok formájában) egyaránt felhasználhatóak. Fontos, hogy gyógyhatásukban higgyünk, és élvezettel, áhitattal fogyasszuk, használjuk őket.

Hasznos tanácsok ivókúrákhoz: Ha hinnénk ugyan a várható gyógyhatásban, de nem fogyasztjuk a gyógyteákat, mert ízüket, illatukat ki nem állhatjuk, néhány gyógynövény alkalmazható ennek elfedésére: citromfű, almahéj, borsmenta, kömény, édeskömény, ánizs, koriander. Tartsuk szem előtt, hogy a gyógyteák többségét csak meghatározott mennyiségben és ideig ajánlott fogyasztani, élettani hatásuk miatt. Tartsunk ezért havonta szüneteket, vagy váltogassuk őket. A készítés módja szerint megkülönböztetünk:

Hogy a forrázás, főzés, ill. áztatás milyen hosszú ideig tartson, ebben szinte ellenmondásszerűen eltérőek a szakemberek utasításai. Ez függhet az adott növény állományától, hatóanyagától, feldolgozottságától és az egyén érzékenységétől. Mivel itt is igaz, hogy a túlázott tea élvezhetetlen, bízzunk saját ízlésünkben, hogy a legkellemesebb ízvilágot élvezhessük. A fellelhető minimum és maximum időtartamok között, a kísérletezéstől függetlenül érdemes gyógynövény szakértő véleményét is kikérni.

Virágok, levelek, füvek, lágy, puha állományú, ill. illóolaj tartalmú gyógynövény esetén forrázatot készíthetünk, ha a teát forrásban lévő vízzel leöntjük, fedett edényben 0,5-30 percig állni hagyjuk, majd fogyasztjuk.

Durva, kemény, fás állományú növényekből, gyökerekből, kérgekből (zsurlófűből is), ill. cseranyag tartalmú gyógynövényekből főzetet készítünk. A teát forrástól számítva 3-5 percig főzzük, pótolva a közben elpárolgott vizet. 0-30 perc állás után fogyasztjuk.

Az áztatást olyan gyógynövényeknél alkalmazzuk, amelyeknek hatóanyagai hőre érzékenyek (C-vitamin, nyálkaanyagok, pl. csipkebogyó, szenna, mályva, fagyöngy, kálmos, lenmag, bodza, édesgyökér). Készítési mód: a teát szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, fedett edényben kb. 5-12 órán át állni hagyjuk, majd fogyasztás előtt langyosítjuk. Egyesek javasolják, hogy a kiáztatott teadarabokat külön még főzzük fel, és a hideg kivonattal összeöntve fogyasszuk.

Javasolt mennyiség: Egy 2,5 dl bögre vízhez általánosságban egy púpozott teáskanálnyi teakeveréket szokás adagolni, ill. az utasítás szerint eljárni. Általában ízesítés nélkül fogyasszuk.

Az oldal elejére3. Saját gyűjtésű gyógynövények:

Kellő ismeret birtokában, ill. szakember vezetésével vállalkozzunk erre a feladatra. A gyűjtésnél ne tépjük a növényt, mert sérül, és ne műanyagzacskóban vagy -dobozban tartsuk. A legjobb gyógyhatást a frissen szedett gyógynövényekkel érjük el. Hatóanyagtartalmuk a legmagasabb, ha teljes virágzás előtti friss virágot, frissen szedett termést, gyümölcsöt, jól szárított magvakat gyűjtünk. Levelet is virágba borulás előtt, gyökeret kora tavasszal vagy ősszel gyűjtsünk, műtrágyázott földektől, ipartelepektől, nagyforgalmú utaktól távol. A profik a gyűjtés időpontját is figyelik, holdállás, napszakok, napok, napsütés, stb. szempontjából. Max. 1 évig tároljuk hűvös, száraz, sötét helyen, teafajtánként külön; kávétól, fűszerektől távol. A magasabb hatóanyagtartalom miatt (különösen friss gyűjtés esetén) rövidebb ideig készítsük és kevesebb növényt használjunk. Bővebb információ a Gyógyteáknál.)Az oldal elejére
teáskanna teafilter.hu - Elsato Kft. teáskanna
http://www.elsato.hu ©2006 ELSATO Kft. Minden jog fenntartva!