Gyógynövények ereje és haszna

Aromaterápia

Gyógynövényekhez kapcsolódóan érdemes az aromaterápiával is foglalkozni, mivel az illóolaj a növény lelke, hiszen a begyűjtött virág, termés, fa növekedését elősegítő energiát és információt tartalmazza. Mivel az illóolaj valódiságáról nehéz meggyőződni, belsőleg gyógyteát használjon (bővebb információ a Gyógyteáknál).
Az illóolaj koncentrált formában tartalmazza az adott növény jellemzőit, ezért csak higítva alkalmazza.
Ellenjavallat: terhesség, magas vérnyomás, epilepszia, allergia, pl. fahéjolaj. (Egyéb hasznos információk a Kényeztetési lehetőségeknél és a Fűszereknél.)

Inhaláció - gőzölés:
Különösen felső légúti megbetegedések, nátha, arc- és homloküreg-gyulladás esetén hatásos. 1-2 l meleg vízhez adjon 8-10 csepp illóolajat. Az inhalálás csak néhány percig tartson, meleg vízzel és ne forróval történjen!

Masszázs:
Az illóolaj nemcsak belégzéssel jut a szervezetbe, hanem a bőrön át is kifejti hatását. Az olaj és a masszázs jól kiegészítik egymás hatását. A masszázs tökéletesebbé teszi az illóolaj felszívódását, az olajozott bőrt könnyebben lehet masszírozni.
Masszázshoz, válasszon valamilyen semleges, növényi eredetű bázisolajat (pl. mandula, jojoba, búzacsíra, avokádó, ricinus, borágó, ligetszépe, napraforgó, olíva, szójaolaj). 50 ml bázisolajhoz 20-25 csepp illóolajat keverjen el.

Szauna:
Az illóolaj nemcsak belégzéssel jut a szervezetbe, hanem a bőrön át is kifejti hatását. Szaunázáskor a kövekre csöpögtessen 2-4 csepp illóolajat.

Fürdők:
Egy kádnyi vízhez kb. 5-10 csepp olaj szükséges. Ezt mézzel, tejjel, tejszínnel, tojássárgával, folyékony szappannal, alkohollal vagy citromlével elkeverve tudjuk a vízben egyenletesen eloszlatni. Ezek nélkül ugyanis az illóolajok csak a víz felszínén úsznak, és izgathatják a bőrt. A fürdővíz kellemes melege, feszültségoldó tulajdonsága fogékonnyá teszi testünket az illóolaj hatása iránt. (További ötletek a Kényeztetési lehetőségeknél.)

Aromamécses:
A mécses párologtatójába töltsön meleg vizet és cseppentsen néhány csepp olajat, utántöltéshez is meleg vizet használjon. A helyiséget betöltő kellemes illat kedvezően befolyásolja hangulatunkat is.

Illatdiéta:
Az illóolajokkal fogyókúrázhatunk is. (Bővebb információ a Fogyókúrás tanácsoknál.)Az oldal elejére


teáskanna teafilter.hu - Elsato Kft. teáskanna
http://www.elsato.hu ©2006 ELSATO Kft. Minden jog fenntartva!